Matglad kock i köket

Kök har idag blivit en samlingsplats. Visst har barnen fått sina egna rum med sina egna saker, och oftast är deras rum mindre men ändå väl tilltaget för att de ska kunna leva på en yta av bra storlek. Men detta till trots ser jag ändå många av mina vänners barn nere i köket med sina föräldrar. Sakerna finns på rummet, utan för de allra yngsta i familjen men mellan träning och andra aktiviter så vill man gärna vara nära sina föräldrar.

Köksöar har blivit väldigt populära men kräver stora ytor. Jag var inne i några hus med större kök på visningar och fann till min förtjusning denna yta, så härligt med rymden och en bit bort från köksön kan man ju också placera ett bord som en extra plats för sittmöjlighet.

Själv är jag mest nöjd med att ha lagt extra på kakelplattorna, jag köpte dem på en butik med välsorterat kakelsortiment med mycket spännande design. Plattorna var alldeles nya. Det krävs mer kunskap för att sätta den större typen av platta. Med dem väl på plats kom till slut elektrikern.

Dess var underleverantörer till IKEA, utan att fråga och utan att ha lämnat offert dök elektrikern upp med stickkontakter för hörnen.

Dessa matchade inte mina plattor. Han ursäktade sig med att de haft ett byta bland elektrikerna så att min information gick aldrig fram.

Ja snurrigt var hela historian kring IKEA faktiskt. Jag var där och skulle lägga min beställning men eftersom det var liv tider var köksavdelningen inte rustad för den kundanstormingen så man sade till mig att åka hem och komma tillbaka en annan dag. Väl sagt och gjort så gjorde jag det. Jag återkom en annan dag. Där lade jag en beställning hos en av personal som senare skulle visa sig vara köksansvarig. Då beställningen gällde

  • Rivning av kök
  • Golvläggning i kök samt ett extra rum
  • Installation av köksstammar
  • Montering av luckor
  • 2 extra skåp i det extra outnyttjade platsen över kyl och städskåp.
  • Städskåpet ska tas bort och micro och ugn ska integreras.
  • En ny spis installeras
  • En diskmaskin köps in
  • En ny ho installeras

Efter jag lagt beställningen var jag förstås glad. Jag skulle få ett nytt kök. Ett nytt fint kök som alla drömmer om- något som gör den matglade kocken glad!

Tiden för reparation lovades upp till absolut max 3 veckor, vanligtvis tar de 2 veckor sade IKEAS säljare men om de har mycket så kan det ta 3 veckor max.

Ja ok tänkte jag. Jag hade kommit till ett skede då jag kände mig ganska lugn i livet. Många saker var i ordning runt omkring mig och jag studera modedesign.

Det var en kul tid, trevliga och fina klasskamrater och vi drömde om att bli duktiga modedesigners.

Jag arbetade extra som tyska lärare. En dag när jag satt i lärarnas arbetsrum ringer telefonen.

Det var oväntat från IKEA. En kvinnoröst sa till mig “nu ska dina saker köras ut till dig”

Jaha sade jag och tappade hakan men snickaren när kommer han då, frågade jag? Jag har ju beställt att köket ska rivas av er men jag har inte hört något från era snickare. Nu i efterhand har det visat sig att det inte ens var IKEAS snickare men det var inget man visade mot mig som kund. Där var mycket otydlig.

Kvinnan i telefonen brydde sig inte alls om att snickaren inte ringt utan sa att det var mitt fel och om jag ville att de ska tillbaka så ska jag betala returfrakten. I mitt huvud börjar nu fakturan växa, liksom paniken över att få allt ovan nämnda in i mitt kök som ännu inte har rivits. Kaoset och paniken är på väg!

Jag ringer min bror och min pappa. Min pappa arbetade då med sitt egna konsultbolag och var ansvarig för installationen av eldfast material i Sandviks nya ugn. Det var ett projekt som krävde enormt mycket tid, stress och arbetsprestation. Han tvingades flyga tillbaka över helgen för att riva ut mitt kök. Där var vi jag, min bror och min pappa i mitt kök och rev. Om jag hade fått planera det utdrivning så hade vi sluppit stressen för det var helt galet vad vi bankade, slet ner och rev ut, bar upp och ner i trapporna och dessutom på den korta tiden som vi hade på oss. Med tanke på att jag själv arbetat som internationell koordinator ogillar jag högst IKEAS oförmåga att planera.

När vi till slut lyckades att få ut det som skulle rivas var nästa moment att skaffa brädor. Vi hyrde släp och begav oss till byggvaruhuset, lastade släpet och åkte hem för att börja lägga golv.

Att lägga golv är egentligen ganska kul. Ett nytt och fint golv på en tråkig matta gör stor skillnad, hela köket förändras, blir fint och fräscht.

Men under dessa förhållanden så var det inget kul, pappa var stressad och förmodligen också ganska trött som redan innan haft ett så tungt uppdrag på Sandvik ska utsättas för något är nog det som gjort mig mest förbannad.

Jag försökte hjälpa till men blev mest förordnad till att vara hantlangare för att det skulle gå undan. Bara för att IKEAS personal inte vill hålla på sin utkörning!!!

Men när köksgolvet väl var lagt var jag så glad för mitt nya golv.

När arbetet väl var gjort, mina kökstillbehör var nerpackade i lådor och placerade i vardagsrummet så kunde jag dra en lättnadens suck, nu var vi redo för att snickare skulle komma.

Så kom han och monterade upp skåpen, ett kök förändras mycket på det. Så roligt att se allt växa fram.

Att lådor också skulle monteras ovanför kylskåp och städskåp hade han aldrig hört talas om svarade han. Nej det var ju inte så konstigt eftersom han eller någon från hans företag hade varit ute och tittat på köket innan och lämnat offert på vad arbetet skulle kosta.

Vi fick åka och skaffa in nya skåp för de var inte med i beställningen och hyra nytt släp igen. Vi bar upp grejerna till lägenheten och snickare började arbeta.

Men han var ju inte ensam utan ytterligare en hantverkare skulle utföra sitt arbete-elektrikern.

Det tog ett tag innan elektrikern kom, han kom med fel stickkontakt så han fick åka tillbaka och byta. Spotligheten som installerades, där hänger sladden, man borrade hål i listen och tvingades laga- lagningen gjordes illa.

Så helt plötsligt kom han inte tillbaka, mitt liv var ett helvete.

Min modedesign utbildning blev väldigt påverkad. Jag hade lagt ut egna pengar för den. En kväll när jag satt och sydde brast det fullständigt.

Jag hade levt med mina kökstillbehör i 6 månader i vardagsrummet. När jag behövde något var jag tvungen att hämta något från en av lådorna. Det finns en anledning till varför vi köper köksskåp! Det är nämligen väldigt jobbigt att ha våra saker i lådor, man måste plocka ur lådan för att se vad man har men efter några månader med den livsstilen så tröttnar man och saker hamnar i oordning. Detta skedde, samtidigt så sjönk mitt humör och en kväll så fick jag en stark ångestattack, jag grät och grät och skrek ut min förtvivlan. Jag sydde på mina plagg för att hinna med att få dem färdiga i tid. Nej det var inget kul att skapa dem. En designer vill ha ordning runt omkring sig! Detta var min största förlust, modedesignutbildningen- hur kan ett bolag som utgör sig för att leverera design inte förstå designer och dessutom så ska inte de stora bolagen utsätta de små för en sådan förstörelse.

Min olycka var total, mitt liv var i ett kaos, men värre skulle ske. Jag skulle utsättas för ytterligare prövning av IKEA.

Elektrikern kom inte tillbaka. Jag återvände som så många gånger tillbaka till IKEA för att försöka reda ut denna kökshärva.

Där stod jag nu precis innan jul, IKEAS personal började känna igen mig efter alla återkomster, en av kökssäljarna försökte få tag i en elektriker. Så ringde man slutligen VD, han skulle åka iväg på semester men lovade att ringa mig.

Han ringde och det kom en elektriker och fixade el i lägenheten. När han gått pustade jag ut. Aldrig mer ska jag köpa ett kök av IKEA tänkte jag.

Jag tittade mig omkring. I mörkret hade jag trampat på saker och skadat foten och det låg saker i lägenheten, med bara så kort tid till julafton packade jag min väska- det gick inte att stanna där. Julen var förstörd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Compare